A kosarad üres
Mi az a fa pellet?
A gazdák elégedettek voltak a kevert takármányokkal, gyorsabban és nagyobbra nőttek az állatok, csökkentek a költségeik, nőtt a forgási sebesség. 1906-ban a folyamat gépesítését tűzték ki célul, hogy a megfelelő arányok ne boruljanak fel és hogy megindulhasson a tömeggyártás is. Különböző présgépek jöttek létre, amelybe a beleöntött takarmányt először összetömörítették, majd magas hőfokon kezelték, így hengeres granulátumot kaptak végtermékként.
Helytakarékos tuladjonsága miatt a tömörítésnek, préselésnek hála a gazdák jelentős költségeket spóroltak a szállításon és a raktározáson, így a technológia gyorsan elterjedt a mezőgazdaság mellett további iparágakban is. A pellet készítés módszereit többek között átvette az élelmiszeripar, a halipar és az energiaipar is! Pellet technológiával készülnek a Chio chipsek, a Haldorádó egyes termékei és természetesen a fa pelletek is a fűtés területén.
A pellet meghatározása
A pellet technológiára nincs átfogó konkrét meghatározás vagy fogalom, mivel a a tömörítés méretei nem kőbe vésett adatok. Természetesen így is le tudjuk írni a 150 éves tudományt.
“A pellet 6-12 mm méretű, fényes, sima, granulátum tömörítvényeket jelent.”
Esetünkben a granulátum alkotó eleme a fa, ha pedig szeretnénk még inkább pontosítani akkor 100%-ig természetes faanyagból készült tömörített fűtőanyagról beszélhetünk.
Mit jelent a természetes faanyag?
A fa pelletek alkotóeleme főképp a fűrészpor és a faforgács, amelyet magas nyomáson tömörítenek és préselnek, ragasztót vagy kötőanyagot viszont nem tesznek hozzá, így 100%-ban természetes lesz a létrejött termék.
A fa pellet előnyei
A fa pellet előnyeinek listáján előkelő helyet foglal el a manapság egyre inkább fontos környezetbarát jelző, mivel főképp újrahasznosított fahulladékból készül (pl. fűrészpor, faforgács) vagy olyan fenntartható erdőgazdálkodásban nevelt fákból, amelyet kifejezetten erre a célra ültettek.
A granulátum nedvességtartalma minimális, mindössze 2-10% között van, ezért is érdemes folyamatosan száraz, hűvös helyen tartani. Emiatt a tulajdonsága miatt jelentősen jobb hatásokkal ég a tűzifához képest.
Ahogy a mezőgazdaságban tevékenykedők, így az energiaiparban dolgozók számára is fontos a helytakarékos működés. Egységes jellegének köszönhetően könnyen csomagolható, szállítható és raktározható kiszerelésekben szerezhető be, általában 5-15kg-s zsákokban.
Formájának köszönhetően egyenletesen, elnyújtottan ég, minimális hamut maga után hagyva. Üvegházhatásra abszolút nincs befolyása, mivel annyi széndioxidot bocsát ki az égés során, mint amennyit megkötött.